HOME
A,B
C,D,E
F,G,H,I
J,K,L
M,N,O
P,Q,R
S,T
U,V,W
X,Y,Z

Balinese massage

Abhyanga massage

Dit is een stevige lichaamsmassage waar je wel flink ontspannen van wordt. Bij deze massage worden warme medicatie oliën gebruikt. Oliën worden gekozen aan de hand van de psychosomatische toestand van de patiënt. De massage wordt gegeven door één of twee personen die gelijktijdig masseren van 40 tot 50 minuten. Na de massage is een stoombad of hete douche gewenst.

 

Acupressuur

Door middel van het vinden van acupunctuurpunten en hier druk op uit te oefenen worden de spieren ontspannen. Het doel is dat de blokkades worden opgeheven en dat energie vrijuit kan stromen.

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op zogenaamde acupunctuurpunten, op specifieke punten langs de meridianen, in het lichaam worden aangebracht, zodat de energiestroom (Qi) in balans wordt gebracht.

 

Ademtherapie

Dit is een therapie op basis van ademhaling. Adem is de basis van het leven zelf en beheersing van de adem is een vereiste voor verschillende ontspanningstechnieken. Alleen wanneer alle systemen van het lichaam over voldoende zuurstof kunnen beschikken, wordt het gehele organisme optimaal geactiveerd.

 

Aerosol

Deze therapie wordt toegepast om klachten van de luchtwegen te verlichten. Een mengsel van gasvormige en vloeibare bestanddelen worden hierbij geïnhaleerd.

 

Affusiedouche

Deze douche helpt om de bloedcirculatie te verbeteren. Zachte warme zeestralen komen op je lichaam. Dit werkt zeer ontspannen.

 

AHA

Fruitzuren die gebruikt worden bij skin-peeling.

 

Airbrush Tanning

Een product wordt op het lichaam gespoten waarna 5 tot 8 uur later een exotisch tintje verkregen wordt. Dit blijft één week en vervaagt daarna geleidelijk. Dit product is onschadelijk. Tevens is  Airbrush Tanning is vrij van enige vorm van UV-straling waardoor ook zwangere vrouwen en mensen met een moeilijk te bruinen huid probleemloos een goudbruine tint kunnen krijgen.

 

Alexander-techniek

Een methode waarbij de onderlinge aansluiting van hoofd, nek en ruggengraat wordt verbeterd en onderhouden om onnodige belasting van het lichaam te verminderen en de spieren te ontspannen.

 

Algen

Algen worden toegepast in bubbelbaden, crèmes en schoonheidspakkingen. Bij algenpakking worden ze verpulverd en warm op het lichaam aangebracht, waardoor de actieve bestanddelen kalmerend en herstellend werken. Algen zijn in zee levende planten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en sporenelementen en die waardevolle voedingsstoffen voor de huid bevatten

 

Alpha-training

Dit zijn verbeeldingsoefeningen die gebruikt worden om de eigen genezingskracht te vergroten.

 

Alternatieve geneeswijzen

Verzamelnaam voor geneeswijzen die gebaseerd zijn op 'natuurlijke' principes.

 

Anti aging

Bij anti aging gaat het om cosmetische ingrepen die ervoor zorgen dat het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam vertraagd wordt.  Deze cosmetische ingrepen kunnen het energiepeil verhogen.

 

Apitherapie

Het gebruik van producten van de gewone honingbij. Van producten zoals bijengif, pollen, bijenwas, koninginnengelei en propolis wordt aangenomen dat deze een voordelige werking hebben op het menselijk lichaam. Wordt met name effectief bevonden in combinatie met reflextherapie.

 

Aqua Musica

Therapeutisch baden onder begeleiding van muziek, kleuren en aroma's, voor ontspanning en een algemeen gevoel van welbehagen.

 

Aquabalancing

Om actief en passief bewegingen uit te voeren tijdens het drijven in warm water van 35°C , is vertrouwen in de therapeut een absolute vereiste. Het doel is een diepe ontspanning bereiken.

 

Aquagolf

Een leuke manier om golf te spelen, gericht op het overwinnen van de weerstand van het water en het neutraliseren van het gewicht van het lichaam.

 

Aquagym

Watergymnastiek zonder of met fitnessapparatuur (bijvoorbeeld Aqua Walker of Aqua Bike), voor een betere spijsvertering en vetverbranding. Heeft een vormend effect op spieren en bindweefsel. Zie Aqua Wellness.

 

Aromabaden

Bij aromabaden worden etherische oliën gebruikt die allemaal een ander doel hebben mbt de gemoedsstemming van een persoon. Bergamot, basilicum of jasmijn zijn ideaal tegen depressieve stemming. Tegen nervositeit helpen cipres of sandelhout. Rozenolie werkt erotiserend. Het is het beste de oliën pas helemaal op het laatst aan het badwater toe te voegen, omdat ze snel vervliegen.

 

Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën, afkomstig van de destillatie van planten, om te helpen bij het bestrijden van stress en angst en om het welzijn te bevorderen. We vinden deze essentiële oliën terug in massage-oliën, baden, pakkingen of via inademing.

 

Audio bath

Baden die individueel zijn geprepareerd met kruidenmengsels en essences, die met behulp van geluidsfrequenties in de huid worden gemasseerd.

 

Aufguss

Deze term komt oorspronkelijk uit het Duits. Het betekend opgieten. Bij droge sauna’s gebeurt het dat men heet water op de kachel met stenen gooit, zodat men gaat zweten. Hierna moet er met een handdoek door de ruimte worden gezwaaid om de hitte te verdelen over de ruimte.

De bedoeling is om extra te zweten en te ontspannen.

 

Auriculotherapie

Dit is een vorm van acupunctuur in de oorschelp. De naaldjes worden in het oor geplaatst en blijven daar ook enige tijd zitten. Auriculotherapie is met name succesvol bij pijnbestrijding (hoofdpijn), allergie, klachten van rug, nek en schouder, als ondersteuning bij het afvallen (vaak in combinatie met een dieet) en bij het stoppen met roken.

 

Ayurveda

Ayurveda betekent letterlijk de ‘wetenschap van het leven’ of ‘levensinzicht’. Het is een ruim 5000 jaar oude (holistische) natuurgeneeswijze uit India. Het uitgangspunt van deze geneeswijze is om bij ziekte en/of klachten de mens als individu én als geheel (lichaam én geest) te beschouwen. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, waarbij alleen het ziektebeeld of de klachten het uitgangspunt vormen. Daarnaast wordt in de ayurveda de mens gezien als een samenstelling van drie dosha’s: vata (lucht en sfeer), pitta (vuur), en kapha (aarde en water). Dosha betekent letterlijk: dat wat verandert. Aan de hand van uw uiterlijke kenmerken, tong-, pols-, oogonderzoek en een vraaggesprek bepaalt de ayurvedische arts (de Vaidya) wat uw huidige psychische en lichamelijke gesteldheid is. Op basis hiervan kan de ayurvedische arts aangeven welke dosha’s te krachtig of te zwak zijn en welk risico u hierdoor loopt op eventuele lichamelijke en psychische klachten. Op grond van deze bevindingen worden vervolgens ayurvedische behandelingen voorgeschreven. Deze behandelingen zijn erop gericht om de opgebouwde giftige energieën en stoffen in lichaam en geest te verwijderen of te neutraliseren, energie te laten stromen, de interne genezende processen te stimuleren en een verandering van perceptie te bewerkstelligen. Een ayurvedische behandeling kan bestaan uit de toepassing van medicinale kruiden en oliën, massages, voedingsadviezen, klysma’s of speciale reinigingskuren.

 

Ayurvedische massage

Een uit India afkomstige massagetechniek waarbij het hele lichaam gemasseerd wordt, ook armen, handen en voeten, vingers en tenen, hoofd en gezicht. Er wordt gebruik gemaakt van geneeskrachtige oliën die op de persoon worden afgestemd. Het hele lichaam wordt erdoor gereinigd, gestimuleerd en geactiveerd.

 

Bachbloesemtherapie

Deze therapie werd ontwikkeld door de Britse arts, fysioloog, bacterioloog en homeopaat Edwards Bach. Hij wilde de emotionele druk regelen die vaak nutteloos energie vreet en voor vermoeidheid, pijn en depressies zorgt en het afweersysteem aantast. Hij ontwikkelde 38 bloesemremedies, gemaakt uit aftreksels van onder andere bloemen, planten en bomen, geconserveerd met alcohol. Ze worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties of energieën weer in balans te brengen. Elke remedie past bij een bepaalde gemoedstoestand. Een bloesemremedie voegt niets toe en onderdrukt ook niets. Het enige wat deze druppels doen is uitbalanceren. Een verkeerd gekozen remedie richt géén schade aan. Is de betreffende energie al in balans, dan werkt de remedie niet. In dit geval kunnen we dus echt spreken van “baat het niet, dan schaadt het niet”. Ze kunnen ook zonder enig probleem met andere medicijnen ingenomen worden en zijn veilig voor baby’s en kinderen.

 

Bad met teunisbloemolie

Deze geneeskrachtige plant die in een oliebad helpt tegen droge huid, bevordert de stofwisseling en de circulatie en regelt de hormoonhuishouding.

 

Balinese massage

Om de handen te ontspannen is de Balinese handmassage een uitkomst. Met oliën uit het verre oosten worden de handen met speciale technieken gemasseerd. Door de helende en diepwerkende oliën komen niet alleen de handen tot rust, maar ontspant ook de geest.

 

Balinea

Gemeenschappelijk badhuis afkomstig uit Rome. Dit badhuis was meestal verdeeld in vier kamers, achter elkaar geplaatst. Vanaf de entree kunnen de baders naar de kleedkamer, het “apoditarium. Naast deze kleedkamer staat er een bad met koud water “frigidarium”. Na het duiken in het koud water kun je doorgaan naar de middelste kamer, het “tepidarium” en van daar naar de hete, hoofd badkamer, het “caldarium”

 

Banja

Dit is een Russische outdoor sauna. Er worden stenen opgestapeld in een oven die staat in deze van drywood gemaakte sauna. Deze wordt extra heet als er water op gegooid wordt. Zweten is het motto.

 

Belevenisdouche

Voor bijzonder welbevinden zorgen bij deze soort ontspanning de verschillende soorten sproeiers die van het douchen een belevenis tussen tropische regenbuien en poolkoude waterstralen maken. De zintuigen worden door het licht- en geluidspel van deze tropische regenbuien geprikkeld en laat alle stress wegspoelen. Hiervoor moet de nodige tijd genomen worden om te genieten.

 

Benendouche

De benen en voeten worden met afwisselend warm en koud zeewater bespoten. Dit bevordert de doorbloeding en voorkomt blokkades in de bloedcirculatie en zwelling van de voeten.

 

Bindweefselmassage

Een diepe, intensieve massage die erop is gericht gespannen spieren te ontspannen. Door manipulatie van de reflexzones worden de functies van de inwendige organen geharmoniseerd.

 

Bio-energetica

Bio-energetica is erop gericht ons bewust te maken van ons spierpantser en dan stap voor stap door allerlei actieve lichaamsoefeningen en massagetechnieken, de spanning in ons lichaam los te maken, waardoor ook emotionele spanning en stress zich kan oplossen. Wanneer verkrampte spieren ontspannen, zal ook onze lichaamshouding opnieuw in balans gebracht worden, waardoor we ons letterlijk en figuurlijk evenwichtiger in het leven voelen staan. Men leert ook opnieuw voller ademen, waardoor men zich voller en intenser voelt leven. Door de spierspanningen, die als rotsblokken onze energie blokkeren, te verminderen kan men zich opnieuw vitaler, energieker en levenslustiger voelen.

 

Bio-energetic check-up

Computer gestuurd onderzoek waarmee op basis van de traditionele Chinese geneeskunde iemands specifieke gezondheidstoestand wordt gemeten.

 

Bio-energetic cleansing

Zie Bio-energetica. Het is een techniek gericht op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Dit kan door middel van voeding, massages, ademhalingstechnieken (voor energie stroming) en handoplegging.

 

Biofeedback

Biofeedback is gebaseerd op de zogenaamde operante conditionering. Bij deze vorm van behandelen worden signalen gebruikt om wenselijk gedrag, en ook bepaalde fysiologische functies (zoals hartslag en bloeddruk), te optimaliseren. In een recente studie bleek een bepaalde vorm van biofeedback zinvol te zijn bij patiënten met suikerziekte.

 

Bioresonantie

De behandeling met bioresonantieapparatuur berust op de veronderstelling dat cellen onderling communiceren met specifieke frequenties. Deze communicatie zou verstoord kunnen raken door bijvoorbeeld het binnendringen van toxinen, bactieriën, virussen en parasieten. Als gevolg daarvan zou zich bijvoorbeeld een intolerantie of allergie kunnen ontwikkelen. Met behulp van bioresonantieapparatuur (EAV-onderzoek) zouden op basis van bioresonantie afwijkingen in de veronderstelde orgaanspecifieke resonantiepatronen opgespoord en vervolgens geëlimineerd kunnen worden. Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in onder andere het BMJ heeft echter aangetoond dat bioresonantie-apparaten zoals de VEGA test en aanverwante toestellen niet ingezet kunnen worden om tot een diagnose te komen.

Volgens de aanhangers van deze therapie is de werkzaamheid bijzonder breed, variërend van hoofdpijn, allergie, eczeem, littekens, tot gewrichtsklachten en spijsverteringsklachten. Daar is nooit enig klinisch bewijs voor geleverd.

Bioresonantie wordt aan het begin van de eenentwintigste eeuw niet alleen meer in combinatie met elektro-acupunctuur of EAV gebruikt. EAV is wel het prototype van bioresonantie. Bioresonantie is echter behoorlijk uitgebreid, en pretendeert ook meer dan het oorspronkelijke EAV-concept. EAV was aanvankelijk vooral ontwikkeld om homeopatische behandelingen mee te optimaliseren. Aanhangers van de bioresonantie menen dat getrainde en ervaren therapeut de signaal/patiënt interactie kunnen interpreteren met andere diagnostische meettechnieken zoals een bio-tensor, bio-sensor, pendel, nei, enzovoort. Vaak worden deze niet-elektronische therapeut-gestuurde technieken gebruikt als een snelle screening waarna de EAV de uiteindelijke diagnose en fijnafstemming van de bioresonantie geeft. Voor geen enkele bioresonantie methode is ooit klinisch bewijs geleverd. De werking berust waarschijnlijk op het onbewuste vermoeden wat de therapeut heeft van het probleem en op de kracht van de metafoor, waar IOCOB op gewezen heeft.

Volgens de wet BIG is het stellen van een diagnose in Nederland alleen toegestaan aan bepaalde beroepsgroepen, met name artsen.

 

Bioritme

Iedereen heeft al wel eens ervaren dat bepaalde dingen de ene dag beter lukken dan de andere. Na veel onderzoek, is men tot de vaststelling gekomen dat er (onder meer) drie ritmen zijn, die bij iedereen bij de geboorte beginnen te lopen. Zo heb je het fysiek (F) of lichaamsritme van 23 dagen, het emotioneel (E) of gevoelsritme van 28 en het intellectueel (I) of verstandsritme van 33 dagen.

Deze drie ritmen lopen heel je leven hun rondjes en geven, ieder op eigen terrein, je sterke dagen en je dagen van rust of recuperatie weer.

 

Biosauna

Comfortabele temperaturen tussen 40°C en 55°C met een vochtigheid van 40% â 60%.bieden een aangenaam klimaat dat het lichaam niet belast. Bij een biosauna is de gewone saunakachel vervangen door een combi kachel. Bij de meer professionele saunakachels bestaat er de mogelijkheid om apart een steamer te plaatsen welke op hetzelfde principe werkt als hierboven beschreven. Tenslotte bestaan er ook de industriële saunakachels die niet voorzien zijn waterreservoirs. Hier kan een soort van sproei installatie geplaatst worden welke periodiek zal zorgen voor het bespuiten van de stenen hetgeen evens stoom gaat veroorzaken en de relatieve vochtigheid gaat doen oplopen. Ook hier kan het water bestaan uit een mengsel van eterische oliën hetgeen een aangename geur zal verspreiden in de cabine.

 

Bloesembaden

Een warm bad waarover bloemblaadjes worden verdeeld. Het helpt tegen depressie en stress.

 

Body Polish

Over het hele lichaam wordt scrub ingemasseerd om zo dode huidcellen te verwijderen.

 

Bodystim sessie

Een elektronisch apparaat dat ervoor zorgt dat de spieren worden samengetrokken. Het verminderd cellulitis en bevorderd de doorbloeding.

 

Bodywrapping

Een lichaamspakking met rijke, voedende substanties of crèmes. Warmte en vocht zorgen ervoor dat de huid de actieve ingrediënten extra goed absorbeert.

 

Bootsauna

Ontspannen dobberen op een natuurvijver, terwijl je ook meteen geniet van de sauna. De duur van deze sessie/behandeling is ongeveer een kwartier (dezelfde tijd als in een normale sauna).

 

Braintherapie

De hersengolven worden beïnvloed door middel van technische hulpmiddelen. Deze technieken bestaan uit geluid, klank of muziektoepassing en zorgen voor de ontwikkeling om stimulering te verkrijgen van het menselijk brein. Er zijn een aantal zaken waarom een braintherapie gunstig is. Verhoging van concentratie en geheugen. Goede braintherapieën bevorderen de coördinatie tussen rechter en linker (mannelijk en vrouwelijk) vermogen bij de mens, zodat de harmonie van een heldere geest en een gezond lichaam in ongelimiteerde condities gerealiseerd worden.

 

Brechelbad

Het Brechelbad is een kruidenstoombad met een relatief milde, oplopende temperatuur en met oplopende vochtigheidsgraad. Temperatuursverloop en vochtigheidsgraad volgen elkaar op in overeenstemming met de verschillende differentieelreceptoren in de huid. Het Brechelbad is weldadig voor bloedsomloop en luchtwegen. Door het geleidelijke temperatuursverloop is het Brechelbad een mildere ervaring dan de traditionele sauna.

 

Bubbelbad

Het hele lichaam wordt zittend in een bad met warm (zee)water tussen de 30 –35 graden Celsius gemasseerd door waterjets. Goed voor de ontspanning van de spieren en de bloedsomloop.