HOME
A,B
C,D,E
F,G,H,I
J,K,L
M,N,O
P,Q,R
S,T
U,V,W
X,Y,Z

Japans enzymenbad

Er wordt plaatsgenomen in een houten kuip die wordt gevuld met bijvoorbeeld houtschaafsels en plantaardige enzymen. Je gaat hierdoor zweten en wordt op een natuurlijke manie behandeld waardoor het een positief effect heeft op de bloedsomloop en de stofwisseling.

 

Jet stream

Het lichaam wordt door hoge druk waterstralen gemasseerd. Hierdoor wordt de bloedsomloop geactiveerd. Elk deel van het lichaam wordt behandeld, te beginnen met de onderkant van de voeten, in stijgende lijn tot de schouders. Het is voor het versoepelen van de gewrichten, verstevigen van de huid, vermageren, behandelen van artrose en cellulitis.

 

Jet douche

Een therapeut spuit van een afstand een straal (zee)water (onder druk) naar de te behandelen delen van het lichaam. De spieren worden hierdoor gemasseerd. Met name bij de behandeling van cellulitis kan dit een doeltreffende methode zijn, omdat de kracht van het water de doorbloeding stimuleert en het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen bevordert.

 

 

Kashmir yoga

De basis voor de Kashmir Yoga lig in het tastgevoel.

 

Kinesiologie

Kinesiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam.

In de kinesiologie maakt men gebruik van de meest recente wetenschappelijke inzichten uit de biomechanica, de anatomie, en de fysiologie om de motoriek van het menselijk lichaam te evalueren, hoe het lichaam beweegt, functioneert, en presteert, en om bij mensen bij wie beweging, functionering en prestatie haperen deze zo veel mogelijk te herstellen, of te verbeteren voor het dagelijks functioneren zoals in recreatie, voor werk, of in sport.

Een kinesioloog kan als adviseur optreden, onderzoek doen, of beleid ontwikkelen op het gebied van het menselijk lichamelijk presteren, ergonomie, of anderszins verbeteren van werkomstandigheden.

Kennis van de kinesiologie kan worden toegepast in de fitnessindustrie, in ziekenhuizen, of op werkplekken. In de ergonomie wordt kinesiologische kennis gebruikt voor het evalueren en creëren van een betere werkomgeving.

 

Kinesitherapie

Behandelingen door middel van bewegingstherapie, massage en fysische therapie. Daarnaast zorgt de kinesist voor preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Deze behandeling is voor sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk , een 'verkeerde' beweging, of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Het gevolg is dat u ergens pijn heeft, minder goed kracht kunt uitoefenen of een bepaalde beweging minder goed of helemaal niet kunt maken.

 

Kirlian fotografie

Genoemd naar de Rus Semyon Kirlian die in 1939 een manier van fotograferen ontdekte waardoor rond objecten en personen een soort 'uitstraling' of levensenergie te zien was. Zie Aura fotografie.

 

Klankmassage

Bij deze soort klanktherapie worden klankschalen op het lichaam gelegd en aangeslagen. De trillingen gaan over op het lichaam en dragen zo bij tot stressvermindering en diepteontspanning.

 

Klassieke massage

Klassieke massage is een mix van zowel de kennis van de westerse gezondheidszorg als de oosterse filosofie. Deze massages verlichten de spanning in de spieren. Als de spieren gemasseerd worden, wordt het bloed op die plaats weggeduwd en hierdoor stroomt er nieuw, vers, zuurstofrijk bloed terug in de spieren, waardoor de toestand van de spier verbetert. De langzame, ritmische bewegingen zorgen ervoor dat de spanning vermindert en een gemasseerd persoon zich helemaal ontspant.

 

Klei / Kaolin

Pakkingen of maskers met een hoog aluminiumgehalte, die de warmte goed vasthouden en de bloedcirculatie stimuleren, waardoor de toegevoegde actieve bestanddelen de huid beter kunnen doordringen.

 

Kleurentherapie (bio)sauna

Elke kleur heeft een aparte werking op de gesteldheid van de mens. Daarom wordt er in deze sauna rekening gehouden met de werking van een kleur en de personen die daar ontvankelijk voor zijn. Groen wordt toegepast bij bronchitis, ontsteking van gewrichten en zwellingen. Groen ontspant de organen en stimuleert de algehele ontgifting van het lichaam. Groen harmoniseert ons en brengt tevredenheid, rust en ontspanning. Blauw is de kleur van de vrede. Blauw kalmeert en leidt tot diepe ontspanning. Deze kleur helpt tegen hoofdpijn, maagpijn en spierkrampen. Verder heeft blauw een positief effect op alle soorten pijn en werkt harmoniserend op de stofwisseling en de darmactiviteit. Blauw werkt op de voortplantingsorganen, regelt de lichaamstemperatuur, de contractie van de spieren, de banden en het bindweefsel. Geel is de meest heldere kleur, drijft ons naar een nieuwe horizon. Daardoor verdwijnen zware neerdrukkende gevoelens. Geel wordt toegepast bij klierziekten, ziekten van het lymfesysteem en verzwakking van het zenuwstelsel. Deze kleur hoort bij de linker hersenhelft en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en negatieve deeltjes uit het lichaam. Rood doet de polsslag en de ademhaling versnellen. Het is de kleur van de begeerte, de seksuele impuls en de kracht van het individu. Het is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Rood werkt waterafdrijvend en versterkt de afweer. Oranje staat voor vriendelijkheid en warmhartigheid. Heeft goede resultaten bij depressie, zwaarmoedigheid, angst, ontevredenheid en pessimisme. De kleur werkt verwarmend en geeft kracht. Violet is de kleur van de emoties en wordt beschouwd als meditatieve kleur. Violet heeft een regulerende werking tussen lichaam en geest. Deze kleur heeft eveneens een goede werking op de milt en het lymfesysteem. Deze kleur hoort bij de rechter hersenhelft. Turquoise werkt goed bij starre en vaste blokkades die men in zijn diepe onderbewustzijn heeft. Meestal ervaart men het gevoel van bevrijding, heel-zijn, geroerd zijn, gelukzaligheid en tevredenheid bij het gebruik van deze kleur.

 

Kneipp-therapie

Een holistisch systeem, ontwikkeld door de priester Sebastian Kneipp, die verschillende waterbehandelingen zoals douchen, waden en baden combineerde met kruiden, gezonde voeding en oefeningen in de buitenlucht. Bij deze therapie wordt een wandeltocht door een serie greppels met 20 -40 cm koud water en waarin kiezelsteentjes op de bodem liggen gemaakt. De prikkeling van de voetzool door de kiezel en de huidprikkeling door het koude water geven lichaamsbewustzijn. Thuis op blote voeten lopen is eigenlijk al een beetje therapie.

 

Kneipp-slang

Rubberen slang aan een kraan, bedoeld om het lichaam mee af te koelen.

 

Koud saunabad

Dit is een koud dompelbad. Het koude saunabad dat volgt na een verblijf in de cabine, zorgt ervoor dat het lichaam continu gestimuleerd wordt. Afwisseling van warm naar koud staat hierbij centraal. In de afkoelfase wordt de verhoogde lichaamstemperatuur door de frisse lucht en het koude water teruggebracht naar de normale waarde. Hart en bloedsomloop worden getraind en de stofwisseling wordt bevorderd. De bloedvaten van de huid verwijden zich en de bloedcirculatie versnelt. Een juiste afkoeling is van groot belang. Het geeft niet alleen een verfrissend gevoel maar het stimuleert ook de werking op het vegetatieve zenuwstelsel en op belangrijke hormoonorganen. Afgestorven huidcellen worden verwijderd waardoor de huid sterker wordt, het maakt de huid elastischer en geeft haar een mooier aanzicht.

 

Kruidenbad

Bad met warm water, gemengd met een paar druppels essentiële oliën. Het doel is om de zintuigen te prikkelen en om te ontspannen.

 

Kum Nye

Methode voor ontspanning en verdieping bestaande uit meditatie en zelfmassage, afkomstig uit de Tibetaanse medische en meditatieve traditie.

 

Kundalini

Volgens oude Indiase opvattingen een krachtige 'energielading' aan de basis van de wervelkolom.

 

Lachmeditatie of lachtherapie of lach yoga

Methode om te lachen 'zonder reden' die bevrijdend en genezend kan werken.

 

Laconium

Ook wel infraroodcabine genoemd. Met de diepreinigende werking van de infraroodstraling wordt de huid bevrijd van opgehoopt vuil en dode huidcellen. Bovendien hebben de warme stralen een weldadig effect op spier- en gewrichtsklachten.

 

Lavasteenmassage

Uw lichaam wordt eerst ingestreken met warme olie en daarna gemasseerd met lavastenen die diep inwerken op de spieren. Nadien worden de stenen op de energiepunten gelegd waardoor het energetisch evenwicht wordt hersteld. Ideaal bij rugpijn en arthrose.

 

Lichaamspeeling

Een massage met een korrelige crème waarmee oude huidcellen worden verwijderd. De huid wordt hierdoor schoongemaakt en de vernieuwing van de huid wordt gestimuleerd. De crème bevat fijnkorrelige materialen zoals zouten, gemalen vruchtenpitten of fijn zand.

 

Lichttherapie

Toepassing van gefilterde UV-straling voor de behandeling van de huid en stoornissen in de stofwisseling. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Licht wordt ook gebruikt bij de behandeling van depressiestoornissen.

 

Liquid sound

Een combinatie van balneotherapie/chromotherapie (kleurentherapie) en rustgevende muziek. Het lichaam drijft in geconcentreerd zoutwater. Het stressverminderende effect wordt ondersteund door gekleurde lichtpulsen en sfeermuziek.

 

Loofah

De loofah-spons of zeep, een krachtige scrubvezel die wordt gemaakt van een pompoenachtige vrucht, wordt gebruikt bij peeling-massage.

Het gooien van water op gloeiend hete stenen, waardoor een enorme stoomstoot vrijkomt. Hoe beter de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad op elkaar afgestemd zijn hoe beter het totale effect van de löyly is.

 

Lulur

Lulur (Javaans voor huidbescherming) is een traditionele Indonesische lichaamsbehandeling uit Java met aromamassage, peeling met kruiden en specerijen, yoghurtpakkingen en baden met bloemblaadjes, een gewaarwording van sensuele energie. Je voelt de oplevende frisheid om de circulatie te stimuleren, deze massage verbeterd het immuun systeen, het contrasteert oxidatie, giftstoffen en overtolig vocht verwijderd. De lulur massage is een heerlijke intensieve massage therapie . Een ware opkikker voor je huid. Het was een traditioneel gedeelte van de verlovingsceremonie. Deze behandeling is eigenlijk een peeling en “polish exercise”.

Een pasta van Sandalhout, turmeric, nootmuskaat, rijst en andere aromatische houtsoorten worden geprepareerd, gesmeerd over het lichaam voor peeling doeleinden en gelaten tot drogen. De droge pasta wordt dan voorzichtig van het lichaam gewreven. Dit proces polijst en peelt de huid. Na een hete douche,wordt een yoghurtmix over het hele lichaam gesmeerd om de huid te herstellen en te balanceren. De Lulur eindigt altijd met een warme bloemen aromatisch bad.

 

Lymfedrainage

Vocht kan zich ophopen in weefsel in het hele lichaam, maar met name in de benen. Deze massagetechniek is ervoor ontworpen om deze concentraties van vocht en gifstoffen onder de huid af te voeren. Het is een therapeutische massage die gebruikmaakt van afwisselend langzame, pompende en zachtere bewegingen met de hand om vochtophopingen en gif- en afvalstoffen af te voeren. Lymfedrainage werkt ontspannend en kan een ontgiftende en weerstandverhogende werking hebben.