HOME
A,B
C,D,E
F,G,H,I
J,K,L
M,N,O
P,Q,R
S,T
U,V,W
X,Y,Z

Fango

Onder Fango therapie wordt verstaan het gebruik van modder, klei of leem. Fango is opgebouwd uit vele mineralen het werkt sterk reinigend, stimuleert de celstofwisseling en doorbloeding van de huid en houdt warmte in de huid vast.

Fango di Battaglia is een natuurlijke vulkanische modder afkomstig van de bodem van vulkanische meren in Battaglia (Italië). Het gebruik van Fango in de medische wereld is al eeuwenoud en wordt aanbevolen bij reumatische klachten, jicht en chronische ontstekingen. Fango di Battaglia heeft een hoge warmtecapaciteit en een laag warmtegeleidingsvermogen.
Dit betekent dat Fango bij verwarming veel warmte kan opnemen zonder van structuur te veranderen (warmtecapaciteit), en die opgenomen warmte lang kan vasthouden (geringe warmtegeleiding). Warme Fango die tijdens de therapeutische behandeling op het lichaam wordt aangebracht verliest dus maar weinig temperatuur en geeft een heilzame werking.

 

Fantasietrip

Dagdromen met behulp van autosuggestieve ontspanningstechnieken, waarbij de kracht van collectieve energie wordt aangewend om duidelijk gevisualiseerde ideeën te realiseren.

 

Felketherapie

De Felketherapie is een totaalbehandeling die vernoemd is naar pastoor Felke. De therapie bestaat uit behandelingen met leem (baden en pakkingen), waterbehandelingen met Kneipp-producten, activiteitenprogramma’s met licht en lucht, massages, medicinale baden en vermageringskuren door vegetarische diëten of vasten. De Felketherapie wordt toegepast bij overgewicht, reuma, jicht, artrose, vaatziekten, allergiën en darmproblemen.

 

Feng Shui

Eeuwenlang worden de principes van Feng Shui toegepast in de Chinese samenleving, en vooral de laatste tijd wint Feng Shui ook in de Westerse samenleving aan populariteit.

Het gaat over het beheersen van je omgeving en om hier balans in te vinden. Volgens eeuwenoude geloven is de omgeving belangrijk voor het welzijn van de mens.

 

Fitarium

Algemene ontspanning wordt bereikt door onder begeleiding van een commentaarstem kleuren en muziek te combineren met aromatische dampen en warme douches.

 

Flebologie

Een onderdeel van de dermatologie is de flebologie.
Het specialisme flebologie houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van
spataderen,oedeem of vocht in de benen of een open been en andere beenklachten.

 

Floatation tank

Een donkere tank gevuld met zwaar gezouten water. De persoon drijft gewichtloos om een staat van diepe relaxatie te bereiken.

 

Floating Bath

Floating is gewichtloos drijven op zeer zout water in een speciaal daarvoor ontworpen cabine. Omdat er geen geluid of licht de tank binnendringt en er geen temperatuurschommelingen zijn, worden alle zintuiglijke waarnemingen uitgeschakeld en kan men beter tot rust komen en ontspannen. Floating wordt toegepast bij vermoeidheid, stress en nervositeit. In sommige gevallen wordt muziek afgespeelt bij deze behandeling. Een hoge zoutconcentratie ondersteunt het lichaamsgewicht en geeft het gevoel los te komen en te zweven. Wordt zelfstandig gebruikt of ter ondersteuning van een behandeling met Liquid Sound.

 

Frigidarium

Het frigidarium is een koude badruimte ter afkoeling na de saunagang. De wisseling van kou na warmte stimuleert het immuumsysteem en de doorbloeding van het lichaam.

 

Fytotherapie / Phytotherapy

Dit wordt kruidengeneeskunde genoemd. is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen waarvan men een medicinaal effect veronderstelt. Het is daarmee niet noodzakelijkerwijs een alternatieve geneeswijze, maar kan als voorloper van de moderne farmacologie gezien worden.

 

In de fytotherapie gebruikte plantaardige middelen heten fytotherapeutica. Een algemeen aanvaarde definitie van fytotherapeutica luidt: "Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.

 

Tot voor kort waren heel wat kruidenmiddelen nog onvoldoende in kaart gebracht; de laatste decennia worden deze systematisch geëvalueerd op hun positieve of negatieve medische effecten en veiligheid.               Wanneer kruidenmiddelen de toets van de dubbelblind-methode uit de evidence based medicine doorstaan en bovendien voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen, dan worden deze als elk ander geneesmiddel opgenomen in de standaardgeneeskunde.

 

Gezichtsbehandelingen

Na een grondige huidanalyse worden de passende producten uitgekozen die bijdragen tot de dieptereiniging van de huid. Zij worden opgebracht door middel van een gezichtsmassage. Daarna volgt een masker en meestal hoort er ook nog een make-up bij het programma. Enkele behandelingen zijn gelaatsverzorging klassiek, gelaatsverzorging met collageen en gezicht & hoofsmassage.

 

Gyrotonics

Gyrotonics is een nieuw trainingssysteem in Nederland. Deze methode, die ontwikkeld is door Juliu Horvath, bestaat in de Newyorkse dans- en fitnesswereld al tien jaar en heeft veel succes. De onderwijsmethode van Juliu Horvath heeft het mogelijk gemaakt dat nu in veel Europese steden Gyrotonics studio's gevestigd zijn, zoals in Florence, Rome, Parijs, München en nu ook in Amsterdam.

Het Gyrotonic Expansion System is een therapeutisch, integraal oefenprogramma dat uitgaat van dezelfde basistechnieken als yoga, dans, gymnastiek en zwemmen. De naam Gyrotonics is afgeleid van gyro dat circulair, rond betekent en tonic dat voor stimulatie, kracht staat. Het oefensysteem is gebaseerd op circulaire bewegingen en specifieke ademhalingstechnieken. Hiervoor is er een houten trainingsapparatuur ontworpen die gevormd is naar het menselijk lichaam, voor het verbeteren en stabiliseren van de algehele flexibiliteit. Op de apparatuur worden de circulaire bewegingen uitgevoerd waardoor de gewrichten en meridianen geopend worden en energie kan vrijkomen. Dit stimuleert een beter functioneren van de gewrichten met de bijbehorende band- en pees-groepen. Hierdoor worden reactievermogen, coördinatie en uithoudingsvermogen van het hele lichaam vergroot. Daarnaast ontstaan er tijdens het oefenen een perfecte combinatie tussen kracht, souplesse en ontspanning die bovendien nog versterkt wordt door de ademhalingstechniek.

 

Grondsauna

De eerste sauna’s waren waarschijnlijk slechts uitgegraven kuilen in de helling van een heuvel. Deze werden voornamelijk gebruikt als onderdak tijdens de wintermaanden. Voor warmte werden in de kuil stenen opgewarmd totdat ze gloeiend heet waren. Daarna werd er water over de stenen gegooid om stoom te creëren waardoor er meer warmte werd afgegeven. De temperatuur liep zo hoog op dat de mensen hun kleren konden uittrekken. In Finland zijn nog een aantal van deze “holsaunas” te vinden. Het woord sauna is een oud Fins woord waarvan de precieze betekenis niet geheel duidelijk is. Verwacht wordt dat de oorspronkelijke betekenis schuilt in het type onderdak zoals hierboven wordt omschreven. De eerste sauna’s werden voornamelijk gebruikt voor onderdak en daarnaast voor het nemen van een bad. Behalve dit allereerste type sauna is de saunaruimte gescheiden van de woonruimte. Dit werd al beschreven in documentatie uit de 12de eeuw. De meer geavanceerde grond- of holsauna had een dak dat werd ondersteund door boomstammen en een deur opgehangen aan scharnieren. Dit type sauna wordt nog steeds gebruikt in Finland.

 

Hammam

Hammam is het Arabische woord voor ‘verspreider van warmte’. De Hammam bestaat uit drie onderdelen. Eerst wordt de achterkant van het lichaam gescrubt met fijne dode zeezout. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Vervolgens wordt het lichaam heerlijk ingezeept volgens de Hammam-traditie, waarna het lichaam heerlijk romig wordt gemasseerd. Als afsluiting wordt het lichaam behandeld met een warme olie.

Om de massage helemaal compleet te maken, kunt u er voor kiezen om de Hammammassage uit te voeren met een Spa AromaSpons. Deze natuurspons is er in verschillende geuren; aardbei, appel, perzik of neutraal. U kunt natuurlijk kiezen waar uw voorkeur naar uit gaat. De spons kan koel, lauw en warm gebruikt worden. Al naar gelang uw wens of de periode van het jaar.

 

Hawaïaanse Lomi Lomi massage

Lomi is de Hawaiiaanse term voor massage en betekend “drukken, kneden, wrijven”, maar ook “met fluwelen pootjes van een tevreden kat aanraken”. Het is een ritmische massage waarbij alle angst en spanning uit het lichaam wordt gehaald.

 

Healing

Engelse uitdrukking voor genezing. Meestal wordt er een genezingspraktijk (zowel voor groepen als individuen) mee bedoeld, waarin een mediamiek begaafd persoon krachten uit andere dimensies doorgeeft.

 

Helende stenen

Mineralen en edelstenen die als gevolg van hun kleuren en vibraties meetbare chemische reacties kunnen voortbrengen. Stenen met een hoog energieniveau hebben een harmoniserend effect op de chakra's.

 

Holistic Pulsing

Holistic Pulsing (H.P.) is een helende behandelmethode die uitnodigt tot diepe ontspanning en loslaten. De techniek bestaat uit het ritmisch wiegen en stretchen van het lichaam in combinatie met openende bewegingen. In het pulsen benut je de kracht van ritme en bewuste aanraking om het lichaam aan zijn oorspronkelijke stromende staat te herinneren. Het ritme wordt aan het lichaam aangepast. Het pulsen werkt door tot in de diepst gelegen cellen van het lichaam en nodigt alle organen en spieren uit mee te vibreren. Dit geeft een gevoel van koestering en geborgenheid, waardoor het veiliger wordt om te voelen wat er in je leeft.

 

Homeopathie

Een door Samuel Hahnemann (175 5-1843) ontwikkelde geneeskunst. Hahnemann ging ervan uit dat stoffen die een gezond persoon ziektesymptomen bezorgen, ook aangewend kunnen worden om diezelfde symptomen te bestrijden.

 

Hooibad

Met name in de bergregio’s in de Alpen wordt deze oude techniek van ontspanning en afvalstoffen afdrijven letterlijk en figuurlijk van stal gehaald. Tijdens dit zogenaamde ‘Tiroler Hooibad’ lig je op een soort luchtbed dat is gevuld met water. Het lichaam wordt flink ingestopt met vers gesneden geurig gras. Het hooi gaat broeien en brengt op die manier etherische oliën vrij. De geuren werken goed door in de bloedsomloop en zijn ideaal voor spierontspanning in nek en rug.

 

Hot Stone-therapie

Deze therapie is een relatief nieuwe therapie, waarbij basaltstenen tot 60°C worden verwarmd en op belangrijke drukpunten van het lichaam worden gelegd. De warme stenen worden afgewisseld met koude marmeren stenen. De warme basalt en de koude marmeren stenen stimuleren de bloedsomloop en ontspannen het lichaam.

 

Hydro- Colon Therapie

Dit is een darmspoeling. Er wordt een buisje in de anus aangebracht waar water op lichaamstemperatuur doorheen loopt. Ondertussen wordt de buik gemasseerd om een goed resultaat te waarborgen. De darmen zijn naar een behandeling op een zachte, maar intense manier gereinigd.

 

Hydrojet massagebed

Men ligt comfortabel op een (droog) bed en wordt door een reeks van waterstralen onder het bed gemasseerd. Het hydrojet massagebed werkt ontspannend, heeft een kalmerend effect op de spieren en activeert de bloedsomloop.

 

Hydromassage

Tijdens een hydromassage werken er drie krachten op het lichaam, namelijk warmte, gewichtloosheid en massage. De onderdompeling in warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten, zo ontstaat een betere doorstroming. Daarnaast vermindert het gewicht met 90% (door de waterdruk, andere natuurkundige elementen van lichaam en water, en de “stotende” bubbels) en neemt de druk op gewrichten en spieren ook af, waardoor een gevoel van gewichtloosheid ontstaat. Dit versterkt het gevoel van ontspanning. Heerlijke en intense massages die daarna via zogenaamde jets op uw lichaam terechtkomen, ontspannen de spieren en stimuleren het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers.

 

Hydro-oase

Een massagebad met gekleurde lichteffecten, aangestuurd door muziek. De sensatie van warmte en licht wordt nog ondersteund door de toepassing van geïntegreerde lichaamspakkingen.

 

Hydrotherapie

Het toepassen van de geneeskrachtige en ontspannende werking van (zee)water. Deze therapie kan bestaan uit onderwatermassages, straalnevels en minerale baden.

Naast de figuurcorrigerende werking bevordert VacuTraining de regeneratie van het weefsel. Tijdens de vetverbrandingstraining werkt exact gedoseerde onderdruk in op de huid en vetweefsels van de probleemzones. Het resultaat : gerichte vetreductie, ook bij een ongunstige dispositie. Deze behandeling is voor vetweefsels die nauwelijks weg te krijgen zijn.

 

Imagineering

Ook wel "begeleide fantasie" genoemd. De verbeeldingskracht wordt door middel van concentratie gefocust, waarna datgene gevisualiseerd kan worden wat men wil laten "oproepen". Stress wordt geëlimineerd door ideeën herhaaldelijk te visualiseren totdat deze werkelijkheid worden.

 

Indiase/Indische hoofdmassage of Champi.

Dit is een massage waarbij schouders, nek, gezicht en hoofdhuis worden gemasseerd om zo spanningen weg te nemen. De massage wordt afgesloten met een haarmassage met olie.

 

Indonesische massage

Een massagetechniek waarbij lange handbewegingen worden gecombineerd met speciale aromatische oliën om de spieren te ontspannen. De huid wordt tussen duim en vingertoppen afgerold om de bloeddoorstroming te verbeteren en de zenuwuiteinden gevoeliger te maken. Er wordt speciale aandacht besteed aan de drukpunten op handen en voeten.

 

Inhalatietherapie

Behandeling waarbij je stoom inademt die met medicijnen, natuurlijke kruiden of mineralen is bewerkt. Goed voor de ademhaling en erg fijn bij bijvoorbeeld longproblemen.