HOME
A,B
C,D,E
F,G,H,I
J,K,L
M,N,O
P,Q,R
S,T
U,V,W
X,Y,Z

Zuurstofbar

Yin & Yang

Het duale principe van de Aziatische filosofie, waarin harmonie alleen kan worden gerealiseerd wanneer de tegengestelde kwaliteiten in balans zijn. Volgens de oude Chinese voorstelling wordt de beweging van de allesomvattende natuur (Hemel, Aarde en alles wat zich daarop bevindt en leeft), de Dao, bestuurd door de krachten van Yin en Yang. Een goede balans tussen Yin en Yang brengt harmonie en voorspoed, een slechte brengt onheil. Overigens is zo'n goede balans niet statisch: er zijn tijden waarin Yin prevaleert, afgewisseld door tijden waarin Yang de boventoon voert. Yin Yang zijn de twee tegengestelde elementen van het universum. Het zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad, maar zij bestaan alleen ten opzichte van elkaar. Dit wordt duidelijk uit het volgende voorbeeld: Yin staat in verband met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang staat in verband met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur. Sommige Chinese, Koreaanse en Japanse plaatsnamen weerspiegelen de volgende betekenis: Yin: de noordzijde van de berg, de zuidzijde van de rivier. Yang: de zuidzijde van de berg, de noordzijde van de rivier. Er zijn vier principes voor Yin en Yang: Iets heeft altijd een Yin en een Yang kant. Iets is pas Yin of Yang wanneer je het vergelijkt met iets anders. Yin en Yang zijn onderling afhankelijk (verandert Yin dan verandert Yang, en anders om). Yin en Yang kunnen in elkaar over gaan. Hoewel yin staat voor vrouwelijkheid en yang voor mannelijkheid, komen in het lichaam van beide seksen sporen voor van beide elementen. Een onbalans in de yin-yangverhouding kan volgens dit beeld ziekte veroorzaken. Dit wil niet zeggen dat iedereen precies voor 50% uit yin moet bestaan en voor 50% uit yang. Elke persoon zou de balans tussen yin en yang zelf moeten vinden. Deze balans hangt af van de constitutie, het klimaat, het seizoen, de bezigheden en zelfs van de emotionele omgeving. Zelfs indien iemand in perfecte gezondheid verkeert, moet de persoon in staat zijn zich aan te passen aan onvermijdelijke veranderingen. De symbolische kleuren van yin en yang zijn respectievelijk zwart en wit.

Ze worden gecombineerd in een cirkel die symbool staat voor het taoïsme, het Taijitu (太極圖), ook bekend als het T'ai Chi-symbool

 

Yoga

Yoga is een eeuwenoud filosofisch systeem uit India en heeft als doel de éénwording van lichaam en geest. Er bestaan verschillende vormen van Yoga, zoals Raja Yoga, Bhakti Yoga en Hatha Yoga. De laatste is het meest bekend in het westen. Hatha Yoga is voornamelijk ontwikkeld in de twintigste eeuw, maar heeft zich pas de laatste paar decennia ontwikkeld tot de vorm die het nu is. Hatha Yoga onderscheidt zich van andere vormen van yoga doordat op beide aspecten, zowel het meditatieve als het fysieke, aandacht wordt gelegd. De eenvoudige oefeningen geven een soepel lichaam, een betere ademhaling en een groter concentratievermogen.

 

Zeewierextracten

Zeewier is rijk aan vitamines, mineralen en sporenelementen. In de vorm van crèmes, toevoegingen aan het badwater en pakkingen voorzien zeewierextracten de huid van waardevolle voedingsstoffen.

 

Zeewier wrap

Zeewier preparaten worden als wrap of maskers op het lichaam aangebracht. Mineralen, spoorelementen, vitaminen en proteïnen worden in de huid geabsorbeerd om het hele lichaam te revitaliseren.

 

Zeezout

Zout dat uit de zee wordt gehaald ondersteunt de stofwisseling en helpt vochtophoping tegen te gaan. In hoge concentraties wordt het ook gebuikt voor huidbehandelingen.

 

Zen

Japanse benaming voor een boeddhistische stroming waarvan de aanhangers de verlichting in dit leven nastreven. Zij trachten deze te bereiken door een leven te leiden dat is gebaseerd op meditatie en praktische arbeid.

 

Zilgrei

Zachte zelfmassage als remedie tegen gespannen spieren. Is mild voor ruggengraat en gewrichten, vermindert belasting van het skelet en creëert geestelijke ontspanning.

 

Zonnebank

Een zonnebank is een elektrisch apparaat, dat kan bestaan uit 1 of 2 delen. De ééndeige zonnebank wordt ook wel zonnehemel genoemd. De tweedelige zonnebank bestaat uit twee enigszins rondlopende panelen (de bovenste scharniert), beide voorzien van 10 â 12 speciale UV-lichtbuizen. Men gaat op het onderste paneel liggen en trekt de bovenste naar zich toe, als ware men een hotdog. De zonnebank is ook voorzien van een timer, waarmee de te zonnen tijd moet worden ingesteld. Met behulp van UV¬lampen, die het zonlicht nabootsen, kan men dan binnenshuis bruinen. De ééndelige variant wordt veelal geplaatst bij een bed, zodat men op het bed kan gaan liggen en het paneel met lampen over zich heen kan trekken. Nadeel hierbij is dat men, na het verstrijken van de helft van de tijd, om dient te draaien om aan beide zijden van het lichaam gelijkmatig bruin te worden. Voordeel is dat het apparaat weinig ruimte in beslag neemt en daarom eenvoudig op een slaapkamer of logeerkamer naast het toch al aanwezige bed geplaatst kan worden.

 

Zoutwaterbad

Baden in natuurlijke zoutbronnen. Revitaliseert de stofwisseling en ondersteunt de ontgifting van het lichaam.

 

Zuurstofbar

Het allernieuwste op de wellnessmarkt: in een comfortabele massagestoel of brainmachine inhaleert u 94% hoge geïoniseerde zuurstof. U verbetert daarmee de opname, de verwerking en het transport van zuurstof in het lichaam. Op lange termijn kunt u uw biologische leeftijd met wel 10 jaar verlagen, u krijgt een betere en strakkere huid, versterkt uw immuunsysteem en uw prestatievermogen.

 

Zuurstofsauna

Volgens wetenschappers is zuurstof een belangrijk middel om veroudering tegen te gaan. Met het verstrijken van de jaren krijgt iedereen te maken met een verminderende opname van zuurstof in het bloed. Zonder twijfel mag worden aangenomen dat het inademen van lucht met een verhoogde zuurstofconcentratie een heilzame werking heeft. Daarom wordt in de zuurstofsauna de atmosfeer kunstmatig verrijkt met bijna 100% zuivere zuurstof.

 

Zuurstoftherapie

Kortdurende inhalering van zuivere zuurstof. Sterk stimulerend voor alle orgaanfuncties, maar zonder effecten op de lange termijn. Zie ook Zuurstofbar en Zuurstofsauna.

Zweedse therapie of massage

Een klassieke massage met gebruik van massageoliën, waarbij de spieren zachtjes worden los gekneed. Deze massagetechniek wordt gebruikt om de (bloed)circulatie te verbeteren en ontspanning en flexibiliteit van vastzittende spieren te bevorderen.